SRIAT: Social Responsibility In Art Today! / Társadalmilag elkötelezett művészet napjainkban
Workshop: október 24. és november 5. között.
Kiállítás megnyitó: november 5.
Helyszín: Budapest, Bartók Béla út 29.

A SRIAT projekt az Igor Metropol Egyesület szervezésében, az MKE Intermédia Tanszékével együttműködve felhívást intéz fiatal művészek, művész-hallgatók, kurátor-hallgatók és társaik számára egy workshopon és kiállításon való részvételre amelynek fókuszában a művészet és a társadalmi felelősségvállalás kapcsolódásának vizsgálata áll.
A gyakorlat-orientált kéthetes workshopot a berlini művész, Thomas Kilpper tartja. A résztvevőkkel együtt a művészek komplex szerepére keres választ napjaink társadalmában. A szólásszabadság, aktivizmus a művészetben, társadalmilag elkötelezett művészet fogalmak relevanciája a művészet világában nem csak a magyarországi politikai történések miatt aktuális kérdés, egy globális és alapvető problémafelvetésébe is illeszkedik.
A workshop Thomas Kilpper művészi praxisában felvetett kérdésekből indul ki: például az 54. Velencei Biennálén bemutatott „Forradalmi szólásszabadság pavilonja” vagy az egykori kelet-berlini Stasi-székház linóleumpadlózatba metszett „State of Control” projektek során felmerülteket gondolja tovább – a vélemény szabadságának kérdését demokratikus és egyéb berendezkedésű társadalmakban. A műhelymunka során a csoport a művészeti beavatkozás különböző lehetőségeit kutatja és fejleszti tovább. A projekt magyar vonatkozása a workshop kezdő időpontja miatt adja magát: október 23-án, a nemzeti ünnepen Budapest közterén Kilpper „helyszíni szemlét” tart.
Az új és kísérleti művészeti gyakorlatok mentén létrejövő kollaboratív munka eredménye egy a workshopot követő kiállításon kerül bemutatásra.
A műhely és egyben a kiállítás helyszíne a Bartók Béla úton található egykori kínai étterem, a ház a második világháború alatt Almásy László átmeneti otthona volt, emiatt külön érdekes lehet azok számára, akik nyitottak a helyspecifikus projektekre.
A program célja a különböző művészeti látásmódok megismerése mellett a nemzetközi művészek és a művészgenerációk közötti kapcsolatépítés. A workshop alatt magyar művészek – így Erhardt Miklós és a Tehnica Schweiz művészcsoport – is jelen lesznek és egy-egy napon prezentációt és konzultációt tartanak. November 6-án a Ludwig Múzeumban a workshopot vezető művészek nyilvános kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a workshop és az elmúlt évek hasonló kiállításai során felmerült kérdéseket.

A workshop ütemezése: 2012. október 24. (szerda) – november 5. (hétfő)
Az első projektnap október 24-én lesz, 10 és 17 óra között. Ez valamennyi résztvevő számára kötelező, további időpontokat ez alkalommal egyeztetjük. A közös munka folyamatos jelenlétet igényel a két hét során.

A jelentkezés menete

Fiatal művészek és művészeti hallgatók minden művészeti területről és ágból pályázhatnak. Ha részt vennél a workshopon (vagy további információra van szükséged) küldd el jelentkezésed pdf-ben az info@igormetropol.org címre.
Jelentkezési határidő: 2012. október 5.

Pályázatod a következő dokumentumokat tartalmazza (angolul!)
– rövid motivációs levél (max. 1500 karakter)
– életrajz (max. 2 oldal) és/vagy
– portfólió (maximum 15 oldal, reprodukciókkal vagy elméleti hallgatók esetén projektleírásokkal/szövegekkel)

A program munkanyelve az angol, a workshopon 15 jelentkező vehet részt, a résztvevőket a szervezők közösen választják ki: Thomas Kilpper, Lukács Nóra & Katja Melzer (Igor Metropol), Allan Siegel / KissPál Szabolcs (MKE Intermédia szak), Kékesi Zoltán (MKE kurátor szak) és Erhardt Miklós.
Minden jelentkezőt legkésőbb október 9-ig értesítünk.
A program ingyenes és minden szükséges anyagigényt valamint a kiállítás produkciós költségét a szervezők a kereteikhez mérten biztosítják. A külföldi jelentkezéseket is örömmel fogadjuk, de a külföldi jelentkezőknek sem tudunk szállást és utazási költséget biztosítani, mindazonáltal segítségükre leszünk egy budapesti szálláshely szervezésében.

Röviden Thomas Kilpperről:
1956-ban született Stuttgartban, majd Düsseldorf után Berlinben él és dolgozik.
Thomas Kilpper művészete kritikai megközelítéséről ismert. Műveiben erősen megkérdőjelezi a társadalom aktuális modelljeit és a fennálló társadalmi-politikai rendszert. Kilpper művei gyakran a részvételen alapulnak, helyspecifikusak: a helyszín történelmi és kontextuális adottságaiból indulnak ki, vagy a helyszínen fellelt anyagokból, mint például a padló, mint grafikai nyomólemez használata.
Válogatott egyéni kiállítások: 2011 “Pavilion for Revolutionary Free Speech” – az 54. Velencei Biennálé „Speech Matters” című dán pavilonjában / 2009 “State of Control” az egykori kelet-berlini Állambiztonsági Hivatal székházában és a berlini Neuer Berliner Kunstvereinban / 2008 – 2011 “A Lighthouse for Lampedusa!” – Dispari & Dispari, Reggio Emilia, Olaszország.
További információ: www.kilpperprojects.net

Röviden az Igor Metropol Egyesületről:
IGOR METROPOL egy nonprofit kulturális egyesület, amit 2011-ben különböző kreatív ágazatokból érkező fiatalok alapítottak. Elsődleges célunk a magyar kortárs képzőművészet nemzetközi szintű láthatóvá válásának elősegítése és a Budapest és Európa egyéb színterei között létrejövő együttműködések megteremtése. Projekt-alapon dolgozunk, érdeklődésünk a pop/eletronikus zenétől kezdve a képzőművészeten át a popkulturális jelenségekig ível. Nyitottsággal és kreatív együttműködésekkel szeretnénk elmosni a határokat a különböző kulturális termékek létrehozói és élvezői között.
www.igormetropol.org

Együttműködő partnerek és támogatók:
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia Tanszék
Ludwig Múzeum Korátrs Művészeti Múzeum
ifa – Institut for Foreign Cultural Relations (Németország)
NKA – Nemzeti Kulturális Alap