Ismerjétek meg az Igor Metropol Studió akutális rezidens művészét, az Amszterdamban élő műdiaművészt, Lackó Julit.

Rezidencia időpontja: 2022 november – 2023 január

Esemény:

Laczkó Juli: Ott, ahol mi vagyunk
munkabemutató // open studio
2023. január 18.
18 és 22 óra között az Igor Metropol műteremben (Stregova utca 1., sorompós porta, 4. emelet)

19 órakor Szabó Eszter Ágnes képzőművész beszélget Laczkó Julival legújabb, a lomizás kultúráját körbejáró, Laczkó egyszerre digitális és a nagyon is anyagszerű munkamódszerét vegyítő interaktív installációjáról, amelynek címe: OTT, AHOL MI VAGYUNK. A projekt a budapesti rezidencia alatt valósult meg.

„Magyarország a szemét ökonómiájának tekintetében (is) két véglet között található, ahol a global north/west és a global south/east stratégiái egyidejűleg vannak jelen. E két véglet a hulladék-kolonializmus és a környezeti rasszizmus kapcsolatrendszerében összefügg egymással. […] Magyarország ezeket a jelenségeket egymás mellett, országon belül is működteti a lomi kultúráján keresztül.
[…]
A munkámmal egyrészt azt szeretném érzékeltetni, hogy a lomi mintázata mennyire hasonló ahhoz a globális szemét-katasztrófához, amire a világ csak az elmúlt pár évben kezd felfigyelni, pedig évtizedek óta zajlik. Másrészt azt is szeretném megmutatni, hogy mennyire más is egyúttal. Nem csak volumenében, hanem módszereiben is, annak ellenére, hogy az újrahasznosításra kerülő alapanyagok között nagy az átfedés. A réz, az alumínium, acél, ólom, és a nyomtatott áramkörökből kiforrasztott mikrocsipekből kinyerhető minimális arany-ezüst a legértékesebbek; a hulladék fát el lehet tüzelni; a használható tárgyakat és gépeket el lehet adni vagy saját használatra be lehet őket üzemelni.”
[…]
Az installáció építéséhez műanyag zacskókból olvasztott utoplastot használok. Ennek felületébe építem azt a komplex interaktív áramkört, ami egy mikrokontroller és egy mini-számítógép segítségével megmutat egy picit a lomisok tapasztalataiból. A kapacitív szenzorok kábelek lecsupaszításával készültnek, ami kábel „tisztítás” a lomisok mindennapi gyakorlata. A mikrokontrollerben (adafruit flora) és a mini-szímáítógépben (raspberri pi) található mikrocsipek gyártásához szükséges alapanyagok bányászata erőszakos konfliktusoktól terhes. Az installációban a két kontrolleren kívül minden alapanyag reciklált, talált, más eszközökből kiszerelt. Az installáció két assemblage-ból áll. A fő, ‘mesélő’ assemblage egy, az utoplastba épített interaktív áramkör, amely érintésre jeleníti meg és hallatja a lomtalanítók történeteit az utoplast felületen. A kapacitív szenzorok alapanyaga hulladék kábel (réz), az interakció egy mikrokontroller (adafruit flora) és egy mini-számítógép (raspberri pi) programozásával jön létre. A másik, ‘komparatív’ elem hulladék kábelekből, egy méteres léggyökerekkel bíró monstera növényből és egy televízióból áll, amin a világ távoli pontjain veszélyes hulladék szelektálásából túlélő embereket látunk (dokumentumfilm mashup). Munkamódszeremben keveredik a bőség és a szükség, avagy a „hacking for hedonism” és a „hacking for survival”, ahogy Közép-Európában is fúzionálnak a szélsőségek.”

———— artist statement, 2023, Igor Metropol, részlet————–

Bio:

Lackó Julit (*1985, Budapest) a critical making, a társadalmi részvétel és kirekesztés kérdései, az antipatriarchális, feminista és posztantroposzcén perspektívák foglalkoztatják a digitális és az anyagszerű megközelítéseket ötvöző hibrid művészeti gyakorlatában. Munkái Lipcsében, Bécsben, Budapesten, Zárgrábban, Pozsonyban, Isztambulban, de még a Nevada sivatagban is megjelentek csoportos és egyéni kiállításokon. Doktori fokozatot a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett, jelenleg holland egyetemeken oktat hackerkultúra, interakciótervezés, cultural jamming, médiaelmélet témakörökben. A közelmúltban publikálta doktori disszertációja alapján „A hacking művészete” című könyvét.

Egyéni kiállítások:
Spatial Abundance, Imaginaries of Post-Industrial Catalunya, Joe’s Garage, Amsterdam, 2020
Spielzeuge, Labor galéria, Budapest, 2019
A clear, odourless, colourless and tasteless liquid, solo exhibition, Helmut, Leipzig, 2017

Kiállítások, installációk, performanszok (válogatás):
Next beginning, nfcdab pop-up show, Galerie Wundersee, Düsseldorf, 2022
Webmachine, Digital Power, Activism, Advocacy and the Influence of Women Online, Siggraph, US, 2020
ReOnion, Burning Man, Nevada, US, 2011

Publikációk:
The Art of Hacking, Budapest: Hungarian University of Fine Arts, 2021.
Dérives in the Digital, in: …Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2020.
Vetített látvány a kortárs elektronikus zenei party-kultúrában, in: Képírás magazin, 2012.

További infó:
http://laczkojuli.net
https://www.instagram.com/julilaczko