Idén ősszel újra indul az Igor Metropol Stúdió rezidencia program. Külföldről és Magyarországról is művészeket hívtunk meg a műterembe, hogy itt valósítsák meg és mutassák be először egy régóta tervezett új művüket. A következő hónapokban fotósok – Dobokay Máté Budapestről és Szolga Hajnal Berlinből – fognak a műteremben dolgozni, mindkét projekt az októberi Fotóhónap része. Novembertől három hónapig a Studio Fuzzy, egy londoni duó használja majd a műtermet arra, hogy egy kutatás és részvétel alapú művészeti projektet hozzanak létre a paprikatermesztésről budapesti tartózkodásuk alatt, Not Quite California Wonder címen. Ha érdekel a rezidencia program, itt találsz róla további információt. És most ismerjétek meg az első rezidens művészt az új periódusban, Dobokay Mátét.

Rezidens az Igor Metropol Stúdióban: 2020. augusztus 28. – október 4.

Tervezett események időpontja:
pop-up kiállítás: szeptember 7., 19:00 – 22:00 (egynapos)
pop-up kiállítás: október 2., 18:00 – 22:00 (egynapos)
nyitott műterem: szeptember 18 + 19., 14:00 – 21:00

Tevezett projekt bemutatása:
A műteremprogramot kísérő, két pop-up kiállítást tervezek az Igor Metropol Stúdióban: egyet a rezidencia megkezdését követő héten, egyet pedig a zárása előtt. Az előbbi a nyár folyamán végzett anyagkísérleteimet, az utóbbi a műteremprogram során létrehozandó új munkákat mutatja be és – betekintést engedve alkotói folyamatamba, munkamódszereimbe – egyúttal
nyomon követi és dokumentálja a Fotóhónap keretében, a PINCÉben rendezendő egyéni kiállításomhoz vezető utat.

„A festészetközeli fotográfia legradikálisabb kortárs magyar képviselője Fotóhónap fesztivál keretében a PINCE-ben új sorozatát mutatja be. A nyersanyaggal való érintkezés a 2013-as, Simon Hantaï-nak dedikált munkái óta nem csupán Dobokay eszköztárát, hanem alkotói attitűdjét egyaránt alapvetően meghatározza. Kulcsmomentuma a jelen kiállításnak is, amely Maurer Dóra Nyomtatás kimerülésig (1978-1979) munkájának parafrázisa köré szerveződik. Maurer hidegtűnyomat-sorozatának analógiájára, amely a használatban lévő nyomólemezen látható formák kimerülésének, elkopásának folyamatát, a rajz átalakulását rögzíti, Dobokay a friss hívófolyadék fokozatos romlását dokumentálva egységesen előhívott, beexponált fotópapírokat sorakoztat fel addig a stádiumig, amíg a vegyszer már nem hat a fotoszenzitív anyagra. Maga a „megörökítő anyag” – a fotópapír fényérzékeny rétegében az előhíváskor keletkező és a fixírben kiváló, majd abból kinyert ezüst – is formát ölt a galéria terében, a pohártornyokból, cink lapokból és az azokról készült nyomatokból komponált installációban. Ahogyan a fotográfia belső szerkezetének, legelemibb alkotórészeinek analitikus vizsgálata, úgy a szerialitás sem idegen Dobokay alkotói módszertanától. A kiállításra készült új anyaga a több mint 600 képet számláló gradienssel azonban nem csupán léptékében tér el látványosan korábbi munkáitól, de egyúttal a repetitivitás, a halmozás gesztusa mögött álló, megváltozott alkotói szemléletről is tanúskodik: az ábrázolás hitelessége, egy esetleges esztétikai szempontú szelekciót felülírva, megköveteli ezúttal az alkotófolyamat fázisainak teljeskörű bemutatását. A munkák ily módon materializálják a fotográfiai képalkotás
anyagtalan komponensét, az időt, reflektálva egyúttal az alkotói processzus sajátos időtapasztalatára és a megismételhetetlen ismétlődés dilemmájára.” (Horváth Lili, az Aggregation c. kiállítás kurátora)

Bio:

DOBOKAY Máté (1988) a Kaposvári Egyetem fotográfia képzésén diplomázott. 2014-ben a Lucien és Rodolf Hervé Díjra jelölték, 2015-ben a Leoplod Bloom Díj, 2017-ben pedig az Esterházy Díj döntősei közé választották. Aktív szereplője nem csupán a magyar, de a nemzetközi képzőművészeti színtérnek is, számos európai kiállítás mellett legfiatalabb alkotóként részt vett a New York-ban redezett IMPACT: Abstraction & Experiment in Hungarian Photography csoportos tárlaton. Az acb Galéria képviseli.

Kontakt:
email: amennyire@gmail.com (az eseményekre ezen a címen tudtok regisztrálni)
weboldal: https://dobokaymate.art/
Instagram: @matedobokay