Idén ősszel újra indul az Igor Metropol Stúdió rezidencia program. Külföldről és Magyarországról is hívtunk meg művészeket, hogy itt valósítsák meg és mutassák be először egy régóta tervezett új művüket. A következő hónapokban fotósok – Dobokay Máté Budapestről és Szolga Hajnal Berlinből – fognak a műteremben dolgozni, mindkét projekt az októberi Fotóhónap része. Novembertől három hónapig a Studio Fuzzy, egy londoni duó használja majd a műtermet arra, hogy egy kutatás és részvétel alapú művészeti projektet hozzanak létre itt a paprikatermesztésről, Not Quite California Wonder címen. Ha érdekel a rezidencia program, itt találsz róla további információt. És most ismerjétek meg októberi rezidens művészünket, Szolga Hajnal Szaffit.

Rezidens az Igor Metropol Stúdióban: 2020. október 5. – október 31.

Tervezett események időpontja:
Blindage – kiállítás megnyitó: 2020. október 14, szerda, 19:00
megnyitja: Miklósvölgyi Zsolt
Blindage – finissage: 2020 október 28, szerda, 19:00
performance: Tóth Kinga, noise music: Public Reptile

Helyszín: Igor Metropol Stúdió, Budapest 1116, Sztregove utca 1, IV. emelet
Mindkét program a Fotóhónap fesztivál része.

A megnyitót követő alkotói hetek során a tér kiegészül, folyamatosan átalakul és újabb alkotások készülnek. A folyamat nyitott és látogatható hétköznaponként 14:00 – 19:00 óra között vagy előzetes egyeztetés során más idősávokban is. A teljes átalakulást a rezidens program végén zenei performansszal összekötött Finissage zárja.

Tevezett projekt bemutatása:
Blindage Szolga Hajnal Kijárási Tilalom és Bunker című analóg fotósorozataiból összeválogatott kiállítás, mely az ember és környezetének kapcsolatára fókuszál, vizuális narrációval egy társadalomkritikai üzenetet fogalmaz meg. Az ember által épített környezet posztindusztriális esztétikája és a hanyatló természet-atmoszféra reális ábrázolása egy apokaliptikus szcenáriót idéz. A statikus fekete-fehér képek egy némaságba és mozdulatlanságba forduló hangulatot keltenek, egy társadalmi vagy környezeti katasztrófát követő állapotot feltételeznek, ahol a néző saját vizuális interpretációja során szabad utat kap a történet leképezéséhez.

Az egy hónapos rezidencia alatt emellett új kísérleti „fotófestményeket” is készít az Igor Metropol Studióban, amelyek a fotólabor manuális munkafolyamatai, például fotogram technika, bleach eljárás és a képek festése, kollázsolása vagy éppen roncsolása.

Bio:

Szolga Hajnal Szaffi Berlinben élő vizuális művész, fotográfus. Filozófia és hálózati kommunikáció szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd ösztöndíjak keretében a berlini Humboldt Egyetemen, a valenciai CEU-n, a budapesti MOME-n tanult, majd a Robert Bosch Alapítvány kurátori, kultúrmenedzsment programja újra Berlinbe került. Itt hivatalosan is fotográfussá képezte magát, fekete-fehér analóg fotográfiáit maga nagyítja és számos esetben manipulálja képeit a fotólaborban. Művészeti tevékenységén túl fotót és animációt tanít a berlini Albert-Schweitzer Gimnáziumban.

Művei társadalomkritikai szemlélettel bírnak, ökológiai és kulturális kérdéseket járnak körül. Narratív fényképsorozatai a tömegfogyasztás szociális és pszichológiai hatásaira összpontosítanak. Az emberek és a környezetük kapcsolatát, többnyire az éghajlatváltozás következményeit ábrázolja szubjektív, futurisztikus vízióin keresztül.

Kiállítások (válogatás):
MELT!, Producer’s Gallery, Berlin, 2020; Artspring Festival, Janucz Korszak Bibliothek, Berlin, 2020; Tracking, Bethanien, Berlin, 2020; Pressure me!, Milan e.V., Dresden, 2019; Delta, Thessaloniki, köztér, 2018; Csoportos kiállítás az OFF Biennale Budapest keretében, Reggeli, Pécs, 2017.

Blindage finissage. Kinga Tóth, Hajnal Szolga és Blake Hargreaves (Public Reptile)

További info:
www.hajnalszolga.com
Instagram: @hajnal_szolga_photography
Kérjük regisztálj az eseményekre az info@igormetropol.org címen!