Vladan Joler: New Extractivism (2020), részlet, © Vladan Joler. 

Egy automatizált jelen allegóriái
2021. április 23 – május 30.
Óbudai Gázgyár

Vladan Joler egyéni kiállítása az Igor Metropol és az OFF Biennale Budapest 2021 együttműködésében valósul meg az Óbudai Gázgyárban. A kiállítás Joler egyedülálló vizuális nyelvén keresztül írja le, és egyben kiterjeszti az OFF Biennale következő kiadásának Levegőt! című tematikáját az információs technológia egyre befolyásosabb tendenciáira.

A levegő páratartalma, ahogy a légnyomás is, hatással vannak a felhők képződésére, függetlenül attól, hogy az időjárásról, vagy az információs technológia infrastruktúrájáról beszélünk. Előbbi esetén a kapcsolat közvetlen, míg utóbbinál a megfoghatatlan felhőt fenntartó, nagyon is kézzelfogható hálózat csak részben függ olyan földi viszonyoktól, mint a klíma.

A teljes bolygót átszövő digitális gyökérzet hajtásai, olyan földrajzi beágyazottságtól nem független, ugyanakkor nem a newtoni abszolút tér által meghatározott politikai és szociális dimenziót határoznak meg, aminek közvetlen megjelenítése nem elképzelhető. Vladan Joler kutatásra és metafora-képzésre épülő munkái e digitális infrastruktúrát és annak láthatatlan összefüggéseit könnyen áttekinthető vizuális nyelv segítségével térképezik fel. Joler esetenként egy adott terület szakérőjével együttműködésben hozza létre átfogó infografikáit, olyan témákkal kapcsolatban, mint a mesterséges intelligencia anatómiája, a neurális hálózatok szerkezete, vagy a megfigyelés kapitalizmusának társadalmi és politikai vonatkozásai. Interdiszciplináris metodológiájában többek között az adatbányászat, a térképészet, az oknyomozó újságírás, az adatvizualizáció, és a kritikai design eszközei keverednek.

Az információs technológia hálózatos kiépítésének előfeltétele az iparosodás folyamata és az elektromos áramhoz való folyamatos hozzáférés. A volt Óbudai Gázgyár elektromos központja nem csak a kiállítás helyszínéül szolgál, hanem az automatizáció gyökereinek mementója is egyben.

Kurátor: Nolasco-Rózsás Lívia
Kurátor asszisztens: Viski Noémi
Támogatók: Graphisoft park, Summa Artium