Idén ősszel újra indul az Igor Metropol Stúdió rezidencia program. Külföldről és Magyarországról is hívtunk meg művészeket, hogy itt valósítsák meg és mutassák be először egy régóta tervezett új művüket. A következő hónapokban fotósok – Dobokay Máté Budapestről és Szolga Hajnal Berlinből – fognak a műteremben dolgozni, mindkét projekt az októberi Fotóhónap része. Novembertől három hónapig a Studio Fuzzy, egy londoni duó használja majd a műtermet arra, hogy egy kutatás és részvétel alapú művészeti projektet hozzanak létre itt a paprikatermesztésről, Not Quite California Wonder címen. Ha érdekel a rezidencia program, itt találsz róla további információt. És most ismerjétek meg októberi rezidens művészünket, Szolga Hajnal Szaffit.

Rezidens az Igor Metropol Stúdióban: 2020. október 5. – október 31.

Tervezett események időpontja:
Blindage – kiállítás megnyitó: 2020. október 14, szerda, 19:00
Blindage – finissage: 2020 október 28, szerda, 19:00

Helyszín: Igor Metropol Stúdió, Budapest 1116, Sztregove utca 1, IV. emelet
Mindkét program a Fotóhónap fesztivál része.

A megnyitót követő alkotói hetek során a tér kiegészül, folyamatosan átalakul és újabb alkotások készülnek. A folyamat nyitott és látogatható hétköznaponként 14:00 – 19:00 óra között vagy előzetes egyeztetés során más idősávokban is. A teljes átalakulást a rezidens program végén zenei performansszal összekötött Finissage zárja.

Tevezett projekt bemutatása:
Az októberi rezidencia elején Curfew (Kijárási tilalom) és Traces of Survival című korábbi munkáimból mutatok be egy válogatást, a budapesti Fotóhónap keretében. Az egy hónapos budapesti tartózkodás alatt új, kísérleti “fotófestményeket” fogok készíteni, amelyek a fotólabor manuális munkafolyamatain, például a fotogram technikán, a bleach eljáráson alapulnak és a képek festésével, kollázsolásával vagy éppen a roncsolásukkal egészülnek ki.

A Curfew valamint a Traces of Survival analóg fotószeriák a vizuális narráció eszközével az ember és környezetének kapcsolatát járják körül. Az épített környezet posztindusztriális esztétikája és a visszaszorított természet atmoszférájának reális ábrázolása egy apokaliptikus szcenáriót idéz. A statikus fekete-fehér képek némaságba és mozdulatlanságba forduló hangulata egy társadalmi vagy környezeti katasztrófát követő állapotot feltételez, ahol a néző saját interpretációja során szabad utat kap a történet leképezéséhez.

Bio:

Szolga Hajnal Szaffi Berlinben élő vizuális művész, fotográfus. Filozófia és hálózati kommunikáció szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd ösztöndíjak keretében a berlini Humboldt Egyetemen, a valenciai CEU-n, a budapesti MOME-n tanult, majd a Robert Bosch Alapítvány kurátori, kultúrmenedzsment programja újra Berlinbe került. Itt hivatalosan is fotográfussá képezte magát, fekete-fehér analóg fotográfiáit maga nagyítja és számos esetben manipulálja képeit a fotólaborban. Művészeti tevékenységén túl fotót és animációt tanít a berlini Albert-Schweitzer Gimnáziumban.

Művei társadalomkritikai szemlélettel bírnak, ökológiai és kulturális kérdéseket járnak körül. Narratív fényképsorozatai a tömegfogyasztás szociális és pszichológiai hatásaira összpontosítanak. Az emberek és a környezetük kapcsolatát, többnyire az éghajlatváltozás következményeit ábrázolja szubjektív, futurisztikus vízióin keresztül.

Csoportos kiállítások (válogatás):
MELT! – Producer’s Gallery, Berlin, 2020
Artspring Festival – Janucz Korszak Bibliothek, Berlin, 2020
Tracking – Bethanien, Berlin, 2020
Pressure me! – Milan e.V., Dresden, 2019
Delta – Thessaloniki köztér, 2018
Csoportos kiállítás az OFF Biennale Budapest keretében, Reggeli, Pécs, 2017

További info:
www.hajnalszolga.com
Instagram: @hajnal_szolga_photography
Kérjük regisztálj az eseményekre az info@igormetropol.org címen!